טיפים להשקיה נכונה
1) חיוני לדעת לכמה מים זקוק כל צמח ורצוי לשתול צמחים בעלי צרכים זהים בערוגה או אדנית משותפת. לחילופין – יש להתאים את מערכת ההשקיה לצרכי הצמחים השונים. השקיה עודפת של הצמחים בקיץ איננה נכונה ויכולה לגרום לרקבון שורשים ולמראה "מעולף" של הצמח.
2) ככלל, ומבלי להתחשב בכמות המים הדרושה לצמח, כאשר משקים רצוי להשקות כך שהמים יחלחלו עמוק בקרקע, באופן שיספיק לזמן ממושך ויסייע בבניית מערכת שורשים טובה.
3) להשקות ישירות על האדמה ולא על העלים – למניעת מחלות עלים ולהשקיה מדויקת יותר, שתחלחל ישירות לשורשי הצמח (לכן, פרט לדשא ולצמחים טרופיים אוהבי לחות, השקיה בטפטוף עדיפה על ממטרה).
4) יש להתאים את ההשקיה לסוג הקרקע; באדמה כבדה כמו כאן בעמק (המחזיקה היטב את המים) רצוי להשקות בתדירות נמוכה יחסית אך להרוות את הקרקע במים רבים ואילו בקרקע קלה (המתייבשת מהר) כדאי להשקות בתדירות גבוהה אך בכמות קטנה יותר בכל השקיה.
5) בגינות רצוי להשקות מוקדם בבוקר כדי לנצל את רטיבות הטל של הבוקר ולא להרטיב מס' פעמים את הצמח, כך נמנע בזבוז מים כתוצאה מהתאיידות ועם זאת – השמש תייבש את הטיפות מהעלים וימנעו מחלות עלים.
6) בהשקיית עציצים ואדניות רצוי להשקות עד שהמים ירדו ויקוו בתחתית הכלי, יש להשאיר את הכלי זמן-מה בתוך התחתית המלאה מים ולאחר שהקרקע רוויה – לרוקן ולשפוך את עודפי המים. בעציצים ואדניות, הדרך הפשוטה והנוחה לבדוק את לחות הקרקע היא "בדיקת אצבע" – יש לתחוב אותה לאדמה ולחוש בקצהה את מידת הרטיבות.
7) יש להשקות עצים צעירים בהתמדה מכיוון שמחסור במים בשנים הראשונות יגרום לנזקים בהתפתחות העץ. לעצי נוי ותיקים ניתן להפחית ואף להפסיק את ההשקיה בהדרגה.
8) חיפוי הקרקע ע"י חומר אורגני יבש : מונע התאיידות ושומר על לחות הקרקע, מונע עשבייה והתחממות-יתר של הקרקע – מה שמאפשר לבע"ח לחיות בתוכה וכך לתרום לאוורורה ולפוריותה.
עם התפרקותו מתווסף חומר אורגני לקרקע. דוגמאות לחיפוי הן מצע עלים יבשים, שבבי קוקוס, חלוקי נחל, אבני טוף, שברי רעפים, גזם מרוסק וכו'. מומלץ לפזר שכבה של מינימום 10 ס"מ עובי לתוצאה אפקטיבית.
9) לסיכום, כללי ההשקיה אינם נוקשים אלא תלויים בגורמים רבים, כגון : העונה, סוג הקרקע, גודל הצמח והעציץ בו הוא שתול, צורת ההשקיה ועוד.
שיקום ואחזקת גינות
דור 0525908695