התייחסות לפוסט "דיבורים על אגודה קהילתית"

סלוס עומר • 24/9/2021 כניסות

שלום לכלל תושבי כפר יחזקאל.

אנו החתומים מטה, מבקשים להביע את התייחסותנו לפוסט "דיבורים על אגודה קהילתית".

  1. לפני 12 שנים החלה פעילות הנוער, פעלו הפעוטונים ופעלה מד"בית לפי הצרכים של היישוב ועל סמך תשלומים נוספים של מי שצורך את השירות. בשנים האחרונות כנראה הוחלט לנסות להקים אגודה קהילתית כשהמטרה הסופית היא כפי שהפוסט מציין "זהות וועדים" כלומר הועד של האגודה הקהילתית יהיה גם הועד המקומי.

    מבקר המדינה כבר התריע בפני מחדל זהות הוועדים וציין בדוחותיו כי "ספק אם הסדר זהות הוועדים יעיל, משום שהדבר פותח פתח לבזבוז כספי ציבור, לניגוד עניינים ולפגיעה בייצוג התושבים וברמת השירותים המוניציפליים הניתנים להם".

    מצב של זהות ועדים יביא להשתלטות על ניהול הישוב באמצעות בליעת הועד המקומי אל תוך פעילות האגודה הקהילתית ובכך נהיה כולנו נתונים לחסדיו של גוף פרטי העושה ככל העולה על רוחו במסגרת התקנון הדרקוני שלו.


    זו בפירוש תהיה בכיה לדורות!
  2. הפוסט מציג מספרים שלא ברור מאין הם שאובים, לא נחשפנו לדוחות של הועד המקומי.
    כל משפחה בכפר משלמת היום ארנונה למועצה בסך 42 ש''ח למטר מרובע לשנה. לצורך הדוגמה, משפחה עם בית של 150 מ"ר משלמת ארנונה שנתית בסך 6,300 ש''ח. בנוסף לכך – משלמת אותה משפחה לועד המקומי במושב עוד 30% מגובה הארנונה כלומר עוד 1,890 ש''ח ובסה"כ 8,190 ש"ח לשנה עבור שירותים מוניציפלים כפי שנידרש ע"פ החוק.

    אולם לא די בכך. לפי מה שצויין בפוסט כל משפחה תשלם בנוסף לכל הנ"ל עוד 250 ש''ח לחודש כלומר תשלום נוסף עבור אותם שירותים מוניציפלים בסך 3,000 ש''ח בשנה, ללא קשר לגודל הבית ולמצבה הכלכלי והסוציאלי.
    בסה"כ מגיעים לתשלום שנתי של 11,190 ש''ח, תשלום מהגבוהים במדינה!!!
  3. שיהיה ברור : מניסיונם של יישובים אחרים, האגודה הקהילתית היא ישות בפני עצמה, גם במצב של זהות וועדים, שצורכת עלויות תפעול בגובה של עשרות אחוזים מהתקציב שלה עוד לפני שהיא מתחילה לתת שירותים : משכורות, הנהלת חשבונות, רואה חשבון, עורך דין, ביטוחים, הוצאות משרדיות ועוד ועוד... כך שלשירותים עצמם נישאר מעט כסף!
    זוהי הקצאה לא יעילה של כספי ציבור שלא באמת תתרום להעלאת רמת החיים של התושבים!

    ובשביל מה צריך להחזיק שלושה גופי ניהול במושב אחד ???
  4. הקהילה במושב מורכבת מפסיפס אנושי רחב, כולנו בעלי רצונות וצרכים שונים. אנו עובדים בעבודות שונות, בעלי תחביבים שונים, ומוציאים את כספנו בצורה שונה המתאימה לאופי ולצרכים של כל אחד מאתנו . הטלת תשלום נוסף בסך 3,000 ש''ח בשנה תאלץ כל אחד מהתושבים לחשוב על הצרכים והשירותים עליהם ייאלץ לוותר כאשר התמורה שהוא ייקבל מהאגודה חלקית מאוד ותכלול שירותים שהוא בכלל לא ביקש לקבלם.

    זו אינה קהילתיות אלא כפייתיות! ככה לא בונים קהילה אלא מייצרים סכסוכים ותיסכולים!

    אם לתושבים נישאר יותר כסף בכיסם, לאחר שכבר שילמו כחוק על שירותים מוניציפלים, הם יכולים להשקיעו במוצרים ושירותים שמתאימים להם וזה מה שיעלה את איכות החיים שלהם!

    כל תושב מכיר את צרכיו טוב יותר מכל הקהילה ויודע להוציא את כספו בצורה היעילה והזהירה ביותר!
  5. בנוסף, מניסיונם של יישובים אחרים, התשלום החודשי לאגודה בלתי מוגבל ומטפס עם הזמן מעלה מעלה בהחלטת רוב דחוק של 51% של אלו שנכחו באסיפה ולא של כלל התושבים.
    ולפי סעיף 78.3 לתקנון ניתן ברוב של 66% מהנוכחים באסיפה להחליט גם על גביה ישירה ("מן הכיס") על השקעותיה של האגודה, ואתם תשלמו הרבה מאוד, גם אם אין לכם שום צורך ושימוש באותה השקעה.
    ואילו המועצה יודעת לזהות פרה נחלבת. היא מבינה ויודעת שיש מי שיממן במקומה את אותם השירותים למרות שכולנו משלמים ארנונה.

    אבסורד נוסף הוא שלפי סעיף 83 לתקנון "כל בית אב יהווה יחידת תשלום אחת. יחידה מושכרת תהווה יחידת תשלום נפרדת". קשישים שמתפרנסים בדוחק מקצבאות זיקנה ורוב כספם הולך לצרכים בריאותיים, משפחות שקשה להן לגמור את החודש תחת עול המיסים והמשכנתא או שניפגעו קשה מהקורונה, זוגות צעירים בתחילת דרכם, סטודנטים – עבור כל אלו ועבור כולם מדובר בתוספת כבדה ליוקר המחיה, המתווספת ליוקר המחיה הכבד גם כך במדינתנו.

    סעיף 86 בתקנון קובע ש"קריטריונים להנחות וזכאויות ייקבעו אחת לשנה" אך לא מבטיח דבר!
  6. וחמור מכך – ההצטרפות לאגודה היא חתונה קתולית ולפי סעיפים 80,82 לתקנון גם מי שיפרוש ממנה ויפסיק לצרוך את שירותיה, יחוייב להמשיך לשלם את המיסים גם עבור שירותים שכלל אינו צורך!
    שוב - זו אינה קהילתיות אלא כפייתיות שתייצר סכסוכים ותסכולים!
  7. אם נרצה כקהילה, לבקש שירותים נוספים, נוכל  לעשות זאת בתמחור ניפרד, כל אחד יקבל את מה שביקש, זה יתאים לכולם: למי שבחר לשלם על השירותים ולהשתמש בהם, וגם למי שלא משלם על שירותים ולא משתמש בהם, קרי 100% מהאוכלוסייה יכולים להיות מרוצים! זוהי קהילתיות!
    יש לאפשר לתושבים חופש בחירה תוך הימנעות מירבית מכפייה על סוגיה השונים, כי רק כך יהיה אפשר לבנות קהילה איכותית בה כולם מרוצים מתוך שקיפות ואמון.
    תנו לתושבים חופש לבחור - והקהילה תשגשג,
    תנו לתושבים חופש לבחור – כי זוהי קהילתיות!
  8. תקנון האגודה הקהילתית : בפוסט "דיבורים על אגודה קהילתית" וגם בכל אחד מהפרסומים האחרונים של הוועד, לא מוצג התקנון שהוגש לרשם האגודות ולא מוצג מי הם מקימי האגודה. בחוגי הבית שנערכו הודו תומכי האגודה שהם לא קראו את התקנון. בתהליך הקמת האגודה נעשו פניות רבות לשינויים ואיזונים בתוכן התקנון, אך רבות מהפניות לא נענו. אנו בתחושה שישנה נטייה להשכיח מהציבור את התקנון שפורסם, שהינו מסמך בעייתי מאוד!
  9. בנושא הפיקוח : סעיף 90 לצו המועצות האזוריות קובע במפורש כי "כל ישוב  במועצה אזורית יתנהל על ידי ועד מקומי". העובדה שוועד מקומי כפוף למועצה ופועל מתוקף חוק ובפיקוח משרד הפנים היא יתרון כי מדובר בגוף סטטוטורי אשר מחויב להתנהל ברמה הכספית תחת בקרה ופיקוח מלאים של המועצה ושל משרד הפנים. זה אומר שחברי הוועד מלווים  באופן שוטף על ידי המועצה, כפופים לבקרה של מבקר המועצה, ויש כתובת להם וגם לתושבים כשהדברים אינם מתנהלים כשורה. לעומת זאת, לחברי האגודה אין כתובת כזאת! האגודה היא גוף פרטי שלא חייב דין וחשבון לשום גורם חיצוני לגבי התנהלותו הכספית! לא למועצה האזורית, לא למשרד הפנים ולא למבקר המדינה. גרוע מכך, מאחר ומדובר בפעילות של גוף פרטי הרי שבכל מקרה של תלונה למועצה כנגד פעילות חברי הוועד המנהלים נאמר כי לא ניתן לעזור היות ומדובר בגוף פרטי.
  10. הפוסט "דיבורים על אגודה קהילתית" מדבר על תהליך של ניסיון להקמת אגודה לפני 12 שנים.
    עכשיו מנסים לעשות זאת שוב בלי לשאול את התושבים. האגודה היא עובדה... בכפיה!
  11.  הפוסט "דיבורים על אגודה קהילתית" קורא למי שאיכות החיים בכפר חשובה לו שיצטרף לאגודה...האמנם?
    איכות חיים היא כאמור עניין סובייקטיבי וכל אחד תופס איכות חיים בדרך שלו!

בסיכומו של דבר, אנחנו שומעים יותר ויותר קולות של המון חקלאים ותושבים שמתנגדים להקמת אגודה קהילתית ואנחנו רוצים לומר לכל מי שמרגיש רע עם הרעיון הזה שהוא לא לבד!

אנחנו קוראים לכם לא להצטרף לאגודה הקהילתית : כמות האבסורדים עליה אנו מצביעים צריכה להדליק אצל כל אחת ואחד מאיתנו הרבה נורות אדומות ולהוביל למסקנה שאנחנו לא צריכים כאן אגודה קהילתית בנוסף לוועד המקומי ועצם הקמתה יביא לבזבוז כספי ציבור, סכסוכים ופילוג חברתי.

 

שותפים לדרך ביחד עם עוד משפחות רבות במושב :

יורם מלכימן, זיו רונן, יוסי פישלר, אראלה קורן, עומר סלוס, יוסי ברמן, לירן ויינשטיין, דויד כהן, יונתן מלכימן, בן עמי מלכימן, רוית וולינסקי