אודות כפר מונאש

כללי

כפר מונאש הוא מושב הנמצא במרכז עמק-חפר.

הכפר נוסד בשנת 1946 על ידי חיילי יחידת המודדים של הבריגדה היהודית בצבא הבריטי. כשנוסד, היה כפר מונאש מושב שיתופי שיחודו בשילוב ענפי חקלאות עם ענף תעשייתי – בית דפוס.המושב נקרא על שם ג'ון מונאש – גנרל יהודי אוסטרלי שפיקד על צבא אוסטרליה שסייע לבריטים במלחמת העולם הראשונה.

תושבי הכפר

לדור המייסדים של הכפר אין מוצא מאפיין אחד. התושבים הגיעו בעיקר מארצות אירופה, ארצות הברית ודרום אפריקה.עד אמצע שנות ה- 80 של המאה ה- 20 התפרנסו רוב בעלי המשקים מחקלאות, במגוון של ענפים. מאז, החל תהליך של ריכוז ענפי החקלאות בידי מספר קטן של חקלאים שעובדים בקנה מידה גדול, ורב תושבי הכפר הינם שכירים או עצמאיים במקצועות מתחומים רבים ומגוונים.הרחבה הוקמה בשנת 1996 ונכון לשנת 2018 הכפר מונה כ- 1,000 איש.

מיקום ומבנה

כפר מונאש נמצא במרכז עמק חפר, כחצי קילומטר מזרחית לכביש 4, כ- 2.5 קילומטר צפונית לצומת השרון. הוא גובל במדרשת רופין ובבניין המועצה האיזורית עמק חפר. ממזרחו המושב בית הלוי וצפונה לו קיבוץ העוגן. לכפר מונאש מבנה היקפי סגור (אם כי לא מעגלי), שאורכו כ- 3.2 ק"מ . ההרחבה שנבנתה תוכננה ב 3 מקטעים מסביב לכפר הישן, על מנת שלא לפגוע במבנה ההיקפי הסגור של הכפר, התורם רבות לתחושת השייכות והקירבה של תושבי הכפר.

אתרים ומבנים ציבוריים

  • בית העם – אולם גדול הכולל במה מוגבהת וחדר ששימש בעבר להקרנת סרטים, משמש לארועי תרבות במושב.

  • בניין המשרדים והמזכירות - מבנה משולב הכולל את משרדי ועד האגודה והועד המוניציפלי, מועדון לחבר, סוכנות דואר, ספריה, חדר הנצחה,בית כנסת ומקלט. ליד המבנה נמצא קיר זכרון לבני כפר מונאש שנפלו במערכות ישראל.

  • מגדל המים – אחד המבנים הראשונים בכפר מונאש, שימש לוויסות לחץ המים בכפר, כיום לא בשימוש.

  • הצרכניה – החלה כ"מחסן" המנוהל על ידי תושב הכפר. כיום מנוהלת הצרכניה כעסק פרטי על ידי מפעילים חיצוניים .

  • הבריכה – נפתחה בשנת 1979, מופעלת בחודשי הקיץ לרווחת תושבי כפר מונאש.

  • "המחלבה" – המבנה, שנמצא ליד חורשת האקליפטוסים מול הבריכה, שימש בעבר לאיסוף וקירור החלב מהרפתות שבכפר.

  • "החורשה" – גן המשחקים הגדול והפופולארי ביותר בכפר, נמצא בתוך חורשת האקליפטוסים שמול הבריכה וכולל מתקני משחק לילדים, מתקני כושר, שולחנות פיקניק וספסלי ישיבה. בקרבת החורשה נמצאים מגרש כדורגל ומגרש כדורסל.

  • גן משחקים קטן יותר נמצא בהרחבה המזרחית.

  • גן היובל – נמצא בכניסה לכפר בצד שמאל, כולל דשא, גינון וסככת צל. הגן הוקם לכבוד חגיגות החמישים לכפר מונאש בשנת 1996 .

  • מועדון הנוער – המבנה נמצא ליד הבריכה, בעבר שימש כבית אריזה לקלמנטינות וכמחסן למיון ביצים.

  • ה"יצרניה" – נמצא מאחורי הצרכניה, שימש כמחסן לציוד חקלאי וכמסגריה, בו היה משקל לשקילת בקר, כיום נמצאת לצידו פינת המיחזור. .

  • בית הדפוס – מבנה ארוך בכניסה לכפר, אחרי גן היובל. שימש כבית דפוס עד סגירתו ופירוק המושב השיתופי.

  • "שרידים" מהמושב השיתופי - בנוסף למבנה בית הדפוס ניתן למצוא את האיבוס של הרפת המשותפת ליד גן המשחקים בחורשה, כיום האיבוס מלא בצמחי תבלין.

  • חדר הנצחה – בחדר זה נמצאות פינות זיכרון ל- 14 הנופלים מבני כפר מונאש. בנוסף נמצאים בחדר חפצים שהועברו לכפר מאת משפחת מונאש באוסטרליה: החגורה של ג'ון מונאש וספרים שהודפסו בבית הדפוס של משפחתו.

  • מיצגים הקשורים לחגי העשור של כפר מונאש – מדי עשור שנים כפר מונאש מציין את חג הכפר העגול בשנה של אירועים ובין השאר גם במיצג אומנותי.

    • לכבוד שנת ה- 40 לכפר מונאש, שנת 1986 - במועדון לחבר נמצא שטיח גדול המורכב מריבועי בד עליהם רקמה כל משפחה את שמה וסמל כלשהוא שלה. בספריה נמצאת תמונה גדולה של ג'ון מונאש שצוירה, על פי צילום, על ידי רותי סדובסקי.
    • לכבוד שנת ה- 50 לכפר מונאש, שנת 1996 – בשנה זו נבנה גן היובל (בכניסה לכפר) וגן המשחקים בהרחבה המזרחית. במועדון לחבר נמצא צילום קולאז' של כל תושבי כפר מונאש באותה שנה.
    • לכבוד שנת ה- 60 לכפר מונאש, שנת 2006 - בארוע הפתיחה של חגיגות ה- 60 נחנך "גן ה- 60" הנמצא ליד גן המשחקים בחורשה, הגן בנוי מרחבת בטון שעליה איורים מהווי הכפר ומסביבה ספסלי ישיבה ו- 6 עצים שנטעו באותו מעמד על ידי שישה מבני ובנות הכפר שחגגו אף הם 60 באותה שנה. באותו אירוע הוסר הלוט מעל השלט בכניסה לכפר שעוצב ונבנה על ידי האומן יעקב בוצ'ן, תושב הכפר, וניקבע סמל הכפר (ממתכת בצבעי צהוב וכחול) במרומי מגדל המים המואר בלילה ונראה למרחקים.

והנה 5 דברים שחייבים לדעת על כפר מונאש:

  1. הוא מושב בעמק חפר שנוסד כמושב שיתופי ב- 1946 ונקרא על שם ג'ון מונאש , לאחר 7 שנים הפך למושב עובדים.
  2. הוא המושב הראשון בו היה נסיון לשלב ענפי חקלאות בענף תעשייתי – בית דפוס.
  3. במלבורן שבאוסטרליה נמצאת "אוניברסיטת מונאש" שנקראת אף היא על שם ג'ון מונאש. השמועה (שמעולם לא עמדה למבחן) אומרת שבאוניברסיטה זו, שהיא אחת הנחשבות באוסטרליה, מובטחת מילגת לימודים למי מתושבי כפר מונאש שירצה בכך.
  4. במוזיאון ישראל מוצג אוסף כלים מתקופת הברונזה שנמצא על ידי צביקה יצהר, חבר הכפר, בעת שחרש את שדהו. האוסף מכונה: "מטמון כפר מונאש".
  5. בתולדות כפר מונאש ניתן למנות 15 זוגות של בני ובנות הכפר שנישאו. הקשרים המשפחתיים בכפר הם סבוכים, ולתושבים חדשים לוקח שנים רבות להתמצא בכולם.

כל מה שרצית לדעת על כפר מונאש חוגגים 70 ולא העזת לשאול

תמונות מכפר מונאש

summday_7418591893summday_1781262123summday_7616363181summday_5332575144summday_5223658518

איך מגיעים אלינו?

כדי שלא יהיו לכם תרוצים שלא ידעתם איך להגיע אלינו אז הנה לכם שתי אופציות:

1. קישורים למפות שונות - רק תבחרו:

גוגל

Ymap

מפה

2. הוראות הגעה מפורטות

כפר מונאש ממוקם כ- 7 ק"מ צפונית מזרחית לנתניה וכ- 10 ק"מ דרומית לחדרה, כ-800 מטרים מזרחית לצומת רופין שעל כביש 4.

לבאים מדרום
סעו על כביש 4, שני ק"מ צפונה מצומת השרון (בית ליד) לצומת רופין (אותה תזהו
לפי תחנת דלק פז ומרכז מסחרי קטן הנמצאים מייד לאחר הצומת מימין).
בצומת רופין פנו ימינה (מזרחה) לכביש 5711 ובכיכר השלישית פנו שמאלה לתוך כפר
מונאש.

לבאים מצפון
סעו על כביש 4, כק"מ אחד דרומה מצומת העוגן/משמר-השרון לצומת רופין (אותה תזהו
לפי תחנת דלק פז ומרכז מסחרי הנמצאים משמאלכם מייד לפני הצומת).
בצומת רופין (המרומזרת) פנו שמאלה (מזרחה) לכביש 5711 ובכיכר השלישית פנו שמאלה
לתוך כפר מונאש.

להתראות