אודות יקיר

עבר, הווה, יקיר • כניסות

יקיר הוא ישוב קהילתי דתי באזור השומרון (ליד העיר אריאל) השייך למועצה אזורית שומרון. היישוב מונה כ- 300 משפחות לאחר סיום איכלוס שכונת ''שירה חדשה'', השכונה הצפונית שלו.

הישוב נוסד באדר א' תשמ''א, (פברואר 1981), על ידי גרעין של משפחות דתיות, שהתארגנו להקמת יישוב קהילתי דתי במערב השומרון. הוא הוקם יחד עם היישובים עמנואל ונופים על מנת ליישב אזור שבו לא ישבו יהודים.

ההזדמנות לכך באה, כאשר הוחלט על סלילת כביש 5066, המחבר בין צומת יקיר גדול שעל כביש 505 בדרום עם צומת עמנואל בכביש 55 בצפון. הכביש נחשב לדרך נוף מן היפות בשומרון, והוא חוצה את נחל קנה. הכביש הושלם בשנת 1982.

שם היישוב

שמו של היישוב הוא מהפסוק בספר ירמיהו: ''הבן יקיר לי אפרים'' שכן היישוב שוכן בתחום נחלת שבט אפרים.

נחלת שבט אפרים הייתה מדרום לנחל קנה והיישוב יקיר כלול בתחומה. וכך מתואר הגבול הצפוני של הנחלה בספר יהושע: '' וַיְהִי גְּבוּל בְּנֵי-אֶפְרַיִם... מִתַּפּוּחַ יֵלֵךְ הַגְּבוּל יָמָּה, נַחַל קָנָה, וְהָיוּ תֹצְאֹתָיו, הַיָּמָּה; ‏‏[1]

וגם ע''ש הטייס יקיר נווה, שנפל עם מטוסו לכנרת בשנת 1962, ומקום קבורתו לא נודע. וזאת על פי בקשת הוריו.

בעת הקמת הגרעין לעליה לקרקע נקרא הישוב ''קרני שומרון ד'''.

מיקום

יקיר שוכנת מעל הגדה הדרומית של נחל קנה. בעמק נחל קנה יש מעיינות שופעים, פלגי מים וצמחיה טבעית.

מהיישוב יקיר ניתן לרדת לשמורת הטבע. ממנה יש תצפית על האזור עם שילוט המורה על האתרים מסביב מאריאל בדרום עד הרי השומרון בצפון.

השמורה היא בתחום המורדות אל הבקעה בה נמצא נחל קנה, היורד מהרי שכם ונשפך לנחל הירקון. במורד מהיישוב לנחל מצוי חורש ים תיכוני הכולל אלון מצוי ואלה ארצישראלית. מסלולי הליכה רבים עוברים באפיק הנחל.

שירותים

בישוב מעון, 5 גני ילדים ובית ספר ממלכתי דתי אזורי לגילאי ביה''ס יסודי המשרת את ילדי יקיר ואת ילדי היישובים הסמוכים רבבה, נופים, קרית נטפים, מעלה ישראל, תפוח, חוות יאיר. בית הספר זכה לאות הצטיינות ממשרד החינוך והתרבות.

מבנה בית הכנסת הוא רב תכליתי וכולל אולם מרכזי בו מתפללים לפי נוסח ספרד, אולם אחד לפי נוסח עדות המזרח ושלישי בנוסח יהדות תימן. בנוסף לכך מצויה במקום ספריה תורנית עשירה. בישוב קיים מקווה טהרה.

ביקיר מועדון אירועים בו מתקיימות הפעילויות הציבוריות, ''בית גלעד'' בו מתקיימות פעילויות של הנוער, מבנים לפעילות חוגים ולישיבות ועדות.

תנועות הנוער ''בני עקיבא'' ותנועת ''עוז'' פועלות בישוב.

בישוב שרותי מכולת, ספריה, קופת חולים ''לאומית'', חנות יד שניה.

ריכוז נתונים

  • מחוז יהודה ושומרון
  • מועצה אזורית שומרון
  • גובה ממוצע: ‎390‏ מטר
  • תאריך ייסוד: 1981
  • תנועה מיישבת: אמנה
  • סוג יישוב: יישוב קהילתי
  • נתוני אוכלוסייה לפי הלמ''ס לסוף דצמבר 2010: 1,285 תושבים