אודות תל עדשים

תל עדשים הוא מושב עובדים בעמק יזרעאל, 5 ק''מ צפונית לעפולה, בתחום השיפוט של המועצה האזורית עמק יזרעאל. היישוב נקרא על שם תל עדס, יישוב ערבי ששכן בקרבת מקום.

היישוב הוקם בשנת 1913 ‏‏כהתיישבות של חברי ארגון השומר.
בשנת 1917 התפלג היישוב ונותרו בו משפחות בודדות לצורך שמירה.
בשנת 1923 הגיעו למקום 40 משפחות חדשות והוא הפך למושב עובדים.

עד מלחמת העצמאות היה המושב נתון להתקפות רבות מספור של תושבי היישוב הערבי השכן והגדול ממנו אכסאל. ההתקפות היו קשות אך חברי המושב הצליחו לעמוד בהן הודות לנחישותם וכן בזכות נשק מתקדם, גם אם דל כמות, וכן מערך של סליקים ומגדלי שמירה.

בתל עדשים יש בית כנסת, מבין הראשונים בעמק, שהוקם מ''חושות'' בלבד.

כיום מתגוררות בתל עדשים כ-350 משפחות ויש בו שכונת הרחבה קהילתית, שתושביה שותפים לחיי הקהילה אולם אינם חברים באגודה החקלאית.

עם תושביו המפורסמים נמנה בעבר הרמטכ''ל והשר לשעבר רפאל איתן (רפול), בן המושב הקבור בו.

בקרבת המושב נמצאת המכללה האקדמית עמק יזרעאל, ורבים מתלמידיה מתגוררים בו.

מתוך האתר הישן

תל עדשים הינו מושב עובדים בעמק יזרעאל, בתחומי המועצה האזורית עמק יזרעאל. המושב הוקם בשנת 1913 בשם ''תל עדש'', התיישבות של ארגון ''השומר'' ככפר שומרים.

בזמן מלחמת העולם הראשונה, הטורקים ששלטו בארץ האשימו את אנשי ארגון ''השומר'' בשיתוף בפרשת ניל''י ועוד. הטורקים הגלו, גירשו אנשים רבים וכתוצאה מכך הידלדל היישוב. סעדייה פז שהיה אחד מחברי ארגון ''השומר'' נשאר בתל עדש לשמור על האדמות מהשתלטות חוזרת של הערבים.

בשנת 1923 עלתה למושב קבוצת אנשים מכל מיני מקומות – עגלונים מפתח תקווה, יוצאי מחניים, יוצאי כפר אוריה ועוד.

בשנים הבאות, בערך עד מלחמת העצמאות, היה המושב נתון להתקפות רבות מהערבים בסביבה.היתרון היחיד של היהודים בזמנים ההם היה נשק מתקדם, גם אם רק במעט, ובזכות עוז הרוח של התושבים, אשר הקימו מגדלי שמירה ו''סליקים'' שונים לאגירת כלי נשק.

בתחילת דרכו כ''תל עדשים'' הוקם המושב במסגרת תנועת המושבים. בתחילה גרו המתיישבים בחושות ששימשו את האריסים של סורסוק (בעל הקרקעות בעמק).

מומלץ לראות בתל עדשים: בית כנסת, מבין הראשונים בעמק, שהוקם מאבני ה''חושות'' ו''בית העם'' שהוקם גם הוא מאבני ה''חושות''. בעבר שימש בית העם לארועי תרבות של המושב וכיום הוסב לפאב. אסם התבואות הישן הוכר ע''י המועצה לשימור אתרים. העמותה לזכר רפול מתכננת להקים בו אתר מבקרים שבו יוצגו מפעלות חייו של רפול וכן יתקיימו בו דיונים ומפגשים בנושאים שעומדים על סדר היום הציבורי.

43 משקים חקלאיים מנה המושב בתחילת דרכו. בשנות ה- 50 הורחב המושב לעוד כ- 30 יחידות משק מאנשי העלייה.

בשנות ה- 2000, לאחר אסיפות רבות (וויכוחים קשים), הוחלט להרחיב את המושב – הרחבה קהילתית (לא חקלאית). תוכנית ההרחבה כוללת 170 יחידות.

כיום מושב תל עדשים מונה כ 1300 נפשות . עם תושביו המפורסמים נמנה בעבר הרמטכ''ל והפוליטיקאי רפאל איתן (רפול).

תושבים ידועים אחרים: שרה לישנסקי, ירחמיאל צימבל, יגאל כהן, אליק רון. לתקופות קצרות בשנות הקמת המושב חיו בו א''ד גורדון ואלכסנדר זייד.

תמונות מתל עדשים

תל_עדשים_של_פעםתל_עדשים_-_סמל_המושבתל_עדשים_-_תצלום_אוויראנשי_תל_עדשים

תל עדשים מן האוויר