פרשת תזריע - וְהָאֱמֶת וְהַשָּׁלוֹם אֱהָבוּ

רב שיח • כניסות

פרשת תזריע - וְהָאֱמֶת וְהַשָּׁלוֹם אֱהָבוּ

 

"אָדָם כִּי יִהְיֶה בְעוֹר בְּשָׂרוֹ ... לְנֶגַע צָרָעַת, וְהוּבָא אֶל אַהֲרֹן הַכֹּהֵן אוֹ אֶל אַחַד מִבָּנָיו הַכֹּהֲנִים".

 

מחלת הצרעת, המתוארת בפרשה, אינה מחלה גופנית רגילה , הדורשת הליכה לרופא, אלא נובעת מפגם רוחני, שבעיקרו, דיבור "לשון הרע" על הזולת. מובא בספר "אוצר חיים" שדרכם של מספרי לשון הרע הוא, שהם סוברים, שראוי להם לדבר רע על מישהו אחר, שהרי הם נאמנים לאמת ועל מזבחה ראוי להקריב את השלום. לכן, כדי לתקן את הצרעת, לא הולכים אל הרופא, אלא אל אהרון הכהן, עליו נאמר במשנה במסכת אבות,  שהוא "אוהב שלום ורודף שלום".

 מסבירים חז"ל, שכאשר שני אנשים היו מסוכסכים, היה ניגש אהרון לאחד מהם, משקר לו ואומר,  שחברו רוצה להתפייס איתו וכך היה ניגש אל השני ואומר לו את אותו הדבר . כך הביא אהרון להשלמה ביניהם בהעדפת ערך השלום על פני האמת. על כן אהרון הוא האדם הראוי להנחיל למספר ה"לשון הרע" את סדר העדיפויות הנכון.

 

אנו נמצאים בחודש ניסן, לקראת חג הפסח, בו נולדנו כעם. השנה, אנו נולדים מחדש למציאות מורכבת, בה אנו נדרשים כאומה, לקבל החלטות לאומיות משמעותיות להמשך הדרך. בתקופה זו, ראוי לעורר את הכוחות הטובים בנו ,דרך העדפת האחיזה בשלום, על פני התבצרות בעמדות פרטיות, המבטאות אמת זו או אחרת.